Sări la conţinut

Cercetătorii suedezi: Miedul ar putea elimina rezistența la antibiotice

iunie 18, 2015

O băutură alcoolică realizată dintr-un amestec de miere fermentată şi apă, pe baza unor reţete vechi, ar putea constitui un remediu în lupta privind rezistenţa la antibiotice, conform unui grup de oameni de ştiinţă suedezi.

mied dacic bistro de lArteÎmpreună cu responsabili de la o fabrică de bere, cercetătorii suedezi au studiat îndelung albinele şi mierea produsă de acestea şi au lansat propria versiune de băutură mied, denumită ‘elixirul vânătorului de miere’, relatează Reuters.

Cercetătorul Tobias Olofsson de la universitatea Lund a declarat că miedul are efectele pozitive asupra sănătăţii organismului.

Miedul este o băutură alcoolică făcută numai din miere şi apă şi era considerată băutura zeilor, iar cei care o consumau susţineau că devin nemuritori sau că au o stare de sănătate mai bună. Era consumată de vikingi şi de reprezentanţii altor culturi precum mayaşii, egiptenii şi era băută pentru că era considerată o băutură foarte benefică”, a declarat Olofsson.

Producerea mierii este esenţială pentru domeniul cercetării. Într-un studiu anterior, publicat în 2014, cercetătorii Olofsson şi Alejandra Vasquez au descoperit că o bacterie lactică din stomacul albinelor, amestecată cu miere, poate ajuta la vindecarea unor răni cronice la cai, care s-au dovedit rezistente la tratament.

Potrivit cercetărilor efectuate de aceştia, bacteriile descoperite la albine au capacitatea să colaboreze şi să elimine toţi patogenii umani împotriva cărora au fost testate, inclusiv pe cei care s-au dovedit a fi rezistenţi. Bacteriile reuşesc acest lucru prin producerea a sute de substanţe antibacteriene care acţionează asemenea antibioticelor.

„Elixirul Vânătorului de Miere” este diferit de celelalte tipuri moderne de mied prin faptul că foloseşte cele 13 bacterii lactice ale albinelor şi drojdia sălbatică din mierea de albine care produce spontan fermentaţia miedului.
Cercetatorii spun ca mierea comercială nu conţine aceste bacterii, iar prin procesul de sterilizare al mierii şi al apei înainte de a fi adăugată drojdia de vin industrială, toate celelalte bacterii din miere, inclusiv drojdia sălbatică, sunt distruse.

Cercetătorii susţin că băutura realizată de ei conţine peste 100 de miliarde din aceste 13 tipuri diferite de bacterii lactice.

Tobias Olofsson consideră că acest mied ar fi putut fi cel mai eficient echivalent istoric al antibioticelor de astăzi şi consideră băutura lor ca o modalitate posibilă pentru prevenirea infecţiilor.

Cei doi cercetători vor folosi voluntari care vor bea băutura din mied şi acestora li se vor măsura diferiţi parametri pentru a se stabili dacă acei compuşi produşi de bacterii pot ajunge în sistemul sangvin şi dacă pot determina prevenirea sau vindecarea unei infecţii, potrivit Alejandrei Vasquez, care a subliniat că este nevoie de efectuarea mai multor cercetări în această privinţă.

Dacă studiile pe voluntari umani vor avea succes, atunci acestea vor putea ajuta medicii să reducă riscul, aflat în creştere, al rezistenţei la antibiotice atât în statele dezvoltate cât şi în statele aflate în curs de dezvoltare unde mierea proaspătă este mult mai accesibilă decât antibioticele.

Sursa: Reuters via agerpres.ro

2 comentarii leave one →
  1. dan permalink
    iunie 18, 2015 9:56 pm

    Cum adica in lupta privind rezistenta la antibiotice, pai ideea este sa NU fi rezistent la antibiotice ca altfel nu te mai vindeci IN VECII VECILOR. Foarte tari exprimarile , cultura de-a dreptu sau doar reclama ieftina oare ? pff

    • iunie 19, 2015 11:13 am

      1. Cercetătorii suedezi susțin că au descoperit că miedul luptă împotriva rezistenței corpului la administrarea de antibiotice. Nu credem că e așa de greu de înțeles… Traducătorul s-a exprimat cât se poate de corect și clar. Aveți și link către sursa originară, poate așa vă descurcați mai bine.
      2. Articolul nu ne aparține, deci nu e creat pentru reclamă. Este o știre apărută pe agenția Reuters și preluată de Agerpres și alte publicații naționale.

Lasă un comentariu